PAINTINGS   SKETCHBOOK   PHOTO-GALLERY   EXPO   ARTICOLE   ABOUT   VIDEO   CONTACT

[ Articole Buzu ]

Români în lume - 03.01.2018 (Radio România) 722 citiri
Vernisajul expoziției #fast food, expoziția personală a artistei Ana Ștefania Andronic (Buzu) va avea loc, joi, la Five Plus Art Gallery din Viena, iar expoziția va putea fi vizitată până pe 31 ianuarie.

Membră din 2014 a Uniunii Artiștilor Plastici, Ana Ștefania Andronic (Buzu) a urmat cursurile de grafică de la Liceul de Artă "Nicolae Tonitza" și Universitatea Națională de Arte din București - Facultatea de Arte Plastice, secția de Grafică. Artista a fost protagonista mai multor expoziții personale: de artă digitală, de design vestimentar, de artă decorativă, în țară și străinătate.


Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește, până pe 19 ianuarie, expoziția de pictură și grafică "Magia penelului" semnată de artistul israelian de origine română Baruch Elron, care a trăit între anii 1934-2006. Expoziția, dedicată celebrării Zilei Naționale a României, cuprinde 22 lucrări de dimensiuni medii și mari de pictură și grafică, realizate atât în perioada studiilor sale universitare de specialitate, cât și în ultima parte a creației sale artistice. Evenimentul de la Tel Aviv reprezintă un periplu de la începuturi până în prezent prin universul artistic inedit al pictorului Baruch Elron, reprezentant al curentului realism fantastic, discipolul maestrului Corneliu Baba, și unul dintre cei mai apreciați artiști israelieni contemporani de origine română. Baruch Elron s-a născut în 1934 la București. În 1954, începe să studieze la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din București, avându-i ca profesori pe maeștrii  Baba, Ciucurencu, Steriadi,  Molnar la grafică. În anii studenției, fiind foarte apreciat, a fost trimis la Moscova, Praga, Budapesta. Deja în 1958, obținea premiul pentru excelență al expoziției de la Sao Paulo, Brazilia și, un an mai târziu, premiul Festivalului Tineretului, la Moscova. Anul 1963 avea să însemne o nouă plecare și o nouă țară, de data aceasta, cea definitivă, în Israel.


ICR Stockholm și Ambasada României în Regatul Suediei marchează Ziua Internațională a Holocaustului, comemorată în această țară pe 27 ianuarie, printr-un eveniment dedicat acestui subiect. Astfel, pe 22 ianuarie va avea loc, la sediul institutului, o discuție în limba suedeză între scriitorii Hédi Fried și Ola Larsmo, pe o temă de mare interes în presa suedeză recentă, și anume modul de abordare a acestei traume istorice în contextul social și politic actual, impregnat de o tot mai acută exacerbare a mișcărilor și ideilor radicale, naționaliste, populiste, xenofobe și antidemocratice. Hédi Fried, nascuta in 1924 la Sighet, actualul Sighetul Marmației, a fost deportată în timpul celui de-al doilea Război Mondial, împreună cu o mare parte din populația de origine evreiască din zonă. A supraviețuit lagărelor de la Auschwitz și Bergen-Belsen, iar după război și-a găsit adăpost în Suedia, la invitația Crucii Roșii.


Cântăreața Antonia, în vârstă de 28 de ani, a fost inclusă și în anul 2017, în topul anual al celor mai frumoase 100 de femei din lume, clasament realizat de una dintre cele mai prestigioase publicații internaționale, Independent Critics. Topul cuprinde celebrități din toate domeniile: muzică, actorie, sport, modă. Dacă în 2016, cântăreața s-a clasat pe locul 27, în 2017 a urcat pe locul 11, surclasând nume precum Natalie Portman, locul 50, sau Emma Watson locul 14. Independent Critics, cunoscută pentru alegerile inedite, a desemnat-o cea mai frumoasă femeie din lume pe actrița americană de origine filipineză Liza Soberano, în vîrstă de 19 ani.

vineri, ianuarie 05, 2018 Imprima